Can you pass this basic Italian test?

Italian is one of the most popular languages to learn worldwide, and it’s no wonder—it sounds absolutely beautiful! Whether you’re just starting out or have been learning for a while, why not give this basic Italian test a try? Can you beat my mom’s score of 25 out of 30? Let’s see how well you do!

Important: The correct answer, along with a simple explanation, is provided below each image. Enjoy!

Question 1: How do Italians greet each other in the morning?

two multiethnic z generation friends greeting cheek to cheek in park before jogging

Answer: BUONGIORNO

The correct answer is buongiorno, which translates to good day, good morning or hello. Buona giornata is used when saying goodbye to someone, similar to the phrase have a good day. Buonasera is used in the evening, while bella giornata means beautiful day.

Question 2: How do you say “I love you” in Italian?

Portrait of young Filipino tourist man and young Asian tourist woman together and in love at Hua Lamphong railway station

Answer: TI AMO / TI VOGLIO BENE

There are actually two ways to say I love you in Italian: ti amo, which is for romantic love between couples, and ti voglio bene, which is for platonic love between friends and family members. Mi piaci, which means I like you, isn’t as strong.

Question 3: What does “caldo” mean in Italian?

Unsure displeased Afro American purses lips keeps hand on chin frowns face and ponders on something looks doubtfully dressed in jacket isolated over brown background feels unaware or questioned

Answer: HOT

Learners of Italian commonly assume that caldo means cold because of the similarity in spelling, but in actual fact, caldo means just the opposite – hot. The word for cold in Italian is freddo.

Question 4: Choose the correct preposition for the phrase “Vado __ Francia” (I go to France).

France flag depicted on paper origami airplane and boat. Oriental handmade arts concept

Answer: IN

Prepositions can be tricky for anyone learning Italian. Just remember, when you’re talking about countries, you need to use the preposition in for both being in the country and going to the country. (Vado in Francia / Sono in Francia)

Question 5: How do you say “I’m hungry” in Italian?

Hungry girl waited for her food order and is ready to eat another hot pizza. Pretty woman in striped tee looks at tasty meal

Answer: HO FAME

The correct answer is ho fame. In English, we say I am hungry using the verb to be, but in Italian, you need to use the verb avere (to have). This is because fame is a noun that means hunger, so you’re literally saying I have hunger. Fama is a similar-sounding noun that means fame and voglio mangiare means I want to eat.

Question 6: What does the phrase “I miei parenti lavorano in fattoria” mean?

engineer near road machinery. The concept of building a new asphalt road. Road repair. Road service worker near the rink.

Answer: MY RELATIVES WORK ON A FARM

Here we have a couple of false friends. Parenti in Italian means relatives, not parents, and fattoria means farm, not factory. So the correct answer is number 3!

Question 7: How would you translate “I’ve been studying Italian for 5 months”?

Tourist female visiting Florence cathedral, Italy - Traveller girl taking selfie portrait in front of Il Duomo di Firenze or Basilica di Santa Maria del Fiore - Italian touristic attraction concept

Answer: STUDIO L’ITALIANO DA 5 MESI

The correct answer is studio l’italiano da 5 mesi. A very common mistake among English speakers is to use per (for) instead of da (from) to express how long you have been doing something. You should also use the present tense studio (I study) because the action is still ongoing in the present.

Question 8: How would you translate “I like ice cream”?

Ice Cream in woman hand on nature background

Answer: MI PIACE IL GELATO

The correct answer is mi piace il gelato (or il gelato mi piace). This is because the Italian verb piacere actually functions in a similar way to the English verb to please – literally “the gelato pleases me.” The ice cream becomes the subject of the sentence, and “I / me” becomes the object.

Question 9: What does “fare senso” mean?

cropped view of woman holding placard with question mark near brick wall

Answer: TO GROSS OUT / DISGUST

Many learners assume that fare senso means to make sense because, in many cases, fare translates as to make / to do. But what it actually means is to gross out or to disgust! If you want to say to make sense, you need to use the expression avere senso (literally “to have sense”).

Question 10: Which of these words isn’t a body part?

Stylish curly haired beautiful woman bites lips keeps hands on waist dressed in elegant black dress and jewellery looks somewhere happily thinks about something isolated over pink background.

Answer: LEGA

The word lega may look a lot like the English leg, but it actually means league, association or legion. Leg in Italian is gamba.

Question 11: Which of these greetings is formal?

Two businessmen giving a handshake in the office

Answer: COME STA?

Come sta? is the formal equivalent of Come stai? (How are you?) The other two expressions – Come butta? and Tutto bene? – mean What’s up? and Everything ok? respectively.

Question 12: Which day of the week is “martedì”?

close up of a page of a calendar

Answer: TUESDAY

It’s true that martedì and Monday both start with the letter M, but martedì means Tuesday. You can discover all the days of the week in Italian here!

Question 13: Which of the following is the colour “verde”?

Bright colorful natural rainbow. Good for natural background.

Answer: GREEN

Don’t let the letter V deceive you – verde isn’t violet but green! You can discover all the Italian colours here!

Question 14: Which adjective works best in the following phrase? “Questa canzone è la mia ____.” (This song is my favourite.)

toddler hugging bear

Answer: PREFERITA

While favorito does mean favourite in certain cases, such as when referring to someone who is advantaged (e.g., the king’s favourite) or someone with good prospects of winning, preferito is used when talking about what you like best. Adorato means adored, and migliore means the best.

Question 15: How do you say “thank you” in Italian?

surprising mom with love message on mother´s day

Answer: GRAZIE

Grazie is always written with an -e on the end, and the -e is clearly pronounced. Gracias is Spanish, so try not to mix up the two languages! Grato is an adjective that means grateful.

Question 16: And how should you respond to “grazie”?

Thank you for your prescription

Answer: PREGO

The most common response to grazie is prego, which has six additional meanings, just to make matters more confusing! Piacere means nice to meet you or to please / like while ti prego means I beg you. Sei benvenuto means you are welcome (as in “you are welcome to my house / to join us”), but it isn’t used as a response to grazie.

Question 17: What is the past participle of “scrivere” (to write)?

Portrait of a stylish young man with mustache wearing casual clothes sitting on a couch at home and using laptop while writing in his notebook. Enjoying communicating with friends in social network.

Answer: SCRITTO

My 4 year old son, bless his heart, always says scrivato instead of scritto. Scrivo is the present tense (I write) and scrivendo is the gerund (writing).

Question 18: How do you say “How old are you?” in Italian?

Embarrassed young male hipster with beard holding a birthday cake in his hands and looking thoughtfully at him posing on a yellow background. Concept of time quickly flies by. Advertising space

Answer: QUANTI ANNI HAI?

This phrase can be especially tricky to translate for English speakers. First, you cannot translate it literally as quanto sei vecchio / vecchia. Second, in Italian, people “have” years, so you need to use the verb avere (to have) rather than essere (to be). Finally, be careful with the double nn in anni. If you pronounce it as ani, you might accidentally ask the other person how many a**holes they have!

Question 19: Which is the coldest season in the northern hemisphere?

Tallinn, Estonia. Former Prison Tower Neitsitorn In Old Tallinn. Medieval Tower At Winter Sunrise In Sunny Morning. Sun Shining Through Woods Branches. UNESCO Famous Landmark. Destination Scenic.

Answer: INVERNO

The correct answer is inverno. Primavera is spring, autunno is autumn and estate is summer. Discover our article all about the four seasons in Italian here!

Question 20: What is the best translation for “He has gone” in Italian?

Portrait young African American man walking and talking with cellphone in city

Answer: LUI È ANDATO

The correct answer is lui è andato. In Italian, there are two auxiliary verbs – essere and avere – and andare (to go) always takes essere as its auxiliary.

Question 21: How would you say “I’m excited!” in Italian?

Excited young woman standing at table with laptop and celebrating success. achieving goals excited concept

Answer: SONO EMOZIONATO/A

You might be tempted to translate excited as eccitato, but in Italian, eccitato has a strong sexual connotation. For this reason, it’s best to use emozionato if you are excited about something non-romantic. Agitato means upset, restless or worried, while annoiato means bored.

Question 22: How do you say “the problem” in Italian?

Financial problem is a very serious problem

Answer: IL PROBLEMA

Just as you learn that Italian nouns ending in -a are typically feminine, you encounter all the exceptions, including the most notorious one: il problema. Interestingly, many nouns ending in -ema are masculine, including il tema (theme), il poema (epic poem) and il cinema (cinema).

Question 23: Which of the following B words means “beautiful”?

Toy cubes with letters on wooden background

Answer: BELLO

The correct answer is bello. If you tend to confuse these four B words in Italian, take solace in the fact you aren’t alone!

Question 24: If you are going to “have a shower,” which verb should you use?

hand under the showerhead

Answer: FARE LA DOCCIA

In Italian, you “do / make the shower” – fare la doccia – rather than “have” or “take” a shower!

Question 25: Translate “I miss you” into Italian

Cropped shot of an attractive young blonde having a phone call while having a breakfast with friends

Answer: TU MI MANCHI

The correct answer is tu mi manchi. Like the verb piacere we saw above, the verb mancare (to miss) requires you to switch the position of the subject (in this case I / io) and the object (you / tu). A very literal translation could be something along the lines of “you are missing from me.”

Question 26: Complete the sentence – “____ ancora!” (There is some more!)

Exquisite restaurant dessert. Caramel milfuelle with spicy pear, berry sauce and almond flakes on white plate finely decorated with candy spiral. Exclusive meals and haute cuisine concept, closeup

Answer: CE N’È

The correct answer is ce n’è, which means there is some. This expression features the contracted form of ce ne è, composed of ce (derived from the particle ci) and the pronominal particle ne followed by the verb essere (to be) in its third person singular form. Ce ne is used when essere is in the third person plural form sonoce ne sono (there are some). I know, I know, this wasn’t a basic question – I promise the rest will be easier!

Question 27: What does “nipote” mean in Italian?

Portrait Of Happy Arab Mother And Little Daughter With Laptop And Italian Flag Sitting On Floor Near White Wall, Joyful Young Mom And Female Child Study Foreign Languages Online, Copy Space

Answer: ALL OF THE ABOVE

Nipote is a very confusing word for learners. It can mean five different things – granddaughter, grandson, grandchild, nephew and niece! You can tell whether the person in question is masculine or feminine by looking at the article – il nipote or la nipote – but there is no way to tell the difference between grandson and nephew / granddaughter and niece without additional context.

Question 28: What do Italians say when they answer the phone?

Close-up of young latin woman talking on the phone outdoors in the street. Urban concept.

Answer: PRONTO

Because prego can mean so many different things, some learners assume it is also used to answer the phone. Wrong! The correct term is another short P word – pronto!

Question 29: So what does “prego” mean in Italian?

confused woman doing shrug gesture near microwave

Answer: ALL OF THE ABOVE

As we saw earlier on, prego has many different meanings including please, excuse me and you’re welcome. You can discover all six meanings here!

Question 30: How do you say goodbye to someone informally?

A young woman with cup of coffee looking out of a window, waving goodbye to her husband in the morning. Shot through glass.

Answer: CIAO CIAO

I thought we could wrap up this quiz with a straightforward question. The informal way to say goodbye in Italian is ciao ciao, which is similar to the English bye bye. You can also say ciao one time. Ciao means both hello and goodbye, but the double ciao ciao only works to say goodbye. Arrivederci is more formal while, addio is poetic and final. Arrivaderci is simply a common misspelling of arrivederci.

Did you enjoy this Italian quiz? Please take a moment to share it with your friends! 🇮🇹


Ethics statement: Below you will find affiliate links. If you buy something after clicking the link, we will receive a small commission. To know more about our ethics, you can visit our full disclosure page. Thank you!

Lingopie (affiliate link) is the Netflix of language learning application that uses real TV shows and movies to help you learn a new language. You can choose a show to watch based on your fluency level, and use the interactive subtitles to get instant translations to help you learn quickly.

Are you interested in improving your Italian in a fun and stress-free manner? Then we highly recommend Serena Capilli's short stories in Italian (affiliate link), designed for beginners, advanced beginners, and lower intermediate learners (A1-B1 CEFR). These stories have been optimised for English speakers in search of a fun, laid-back learning experience! Read our full review here.